Blockflöjt Skåne

Glimåkra Blockflöjtsdagar logo

Glimåkra Blockflöjtsdagar

Blockflöjt Skåne samverkar med den ideella föreningen Flautissimo kring ett sommarläger på Glimåkra Folkhögskola. Glimåkra Blockflöjtsdagar har genomförts sedan 2016 och lockar varje år ca 50-80 deltagare från framförallt Skåne, men även övriga Sverige och Norden.

Lägret består av två delkurser. Den ena är en ensemblekurs riktad till de som är tolv år och uppåt och här spelar deltagarna i både stora som små ensembler med musik från blandade genrer. Den andra, solokursen, riktar sig dels till dem som vill fördjupa sig i kammarmusik och utmanas solistiskt i masterclass-form, dels till de ungdomar som vill satsa på ett yrkesliv med blockflöjten som huvudinstrument.

Logo glimåkra blockflöjtsdagar
Logo Flautissimo
Logo musik i syd
Logo Blockflöjt Skåne

Glimåkra Blockflöjtsdagar 2023 arrangeras som ett samarbete mellan den ideella föreningen Flautissimo, Musik i Syd och Blockflöjt Skåne. Sommarlägret får årliga stöd för särskilda folkbildningsinsatser från bildningsförbundet Kulturens och aktivitetsstöd från Riksförbundet Unga Musikanter.

Annie Lönngren och Sofia Nelson är Glimåkra Blockflöjtsdagars projektsamordnare.

Våra senaste arrangemang

2022 - Influencern Sarah Jeffery gav en solokonsert i kapellet och höll välfyllda workshops. Pia Brinkmann Stenhede var årets gästlärare som arbetade med musik av Zahnhausen. Vi dansade ringdanser till sent på kvällen.

2021 - Årets gästlärare var Marit Nyberg från Göteborg tog med the River till lägret. Tillsammans med Cecilia Kjelldén och Anders Danman från MHM hölls en uppskattad konsert i aulan.

2020 - Coronapandemin präglade vår femte version. Dagens skörd, lekar och måltider hölls för det mesta utomhus. Cecilia Kjelldén från Musikhögskolan i Malmö kom och spelade Scarlatti.

2019 - Vår danska gästlärare Pernille Petersen kom med Heart of Courage och höll workshop om elektronik. Gästartister var Bastard Barock som vi dansade och spelade Playford med.

2018 - Deltagarna fick spela Lovisa Duprats Glimåkra-stycke Les Oiseaux. Årets gästlärare var Anders Renberg. Ensemblen Sirena gav konsert i aulan och förfinade modern repertoar med deltagarna.

2017 - Årets gästlärare Anders Renberg spelade medeltida musik på pipa och trumma för deltagarna, ’Sexti laxar’ kom till Skåne och Anna Paradiso & Dan Laurin förgyllde lägret.

2016 - Vårt första läger! Världsartisten Dan Laurin höll i masterclass för solokursen tillsammans med cembalisten Anna Paradiso. Pionjären Anna Wallin med maken Rolf Thorén gav en bejublad konsert i aulan.